Γεωργία στην ΕλλάδαΤουρισμός

8 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν επισκεφθείτε την Γεωργία

Μπορεί κάποιος λανθασμένα να θεωρήσει ότι η γεωργιανή κουζίνα έχει πολλές
ομοιότητες με την ρωσική και κατά συνέπεια να την απορρίψει νομίζοντας ότι το
γεωργιανό φαγητό θα είναι βαρύ και ίσως λίγο βαρετό. Όπως όμως θα σας πει
οποιοσδήποτε ταξιδιώτης που έχει επισκεφθεί τη Γεωργία, η κουζίνα της χώρας έχει
μοναδικές γεύσεις και έχουν παράδοση στην οινοποιία, οδηγώντας σε έναν
ανεπανάληπτο συνδυασμό γεύσεων. Τέλος, οι Γεωργιανοί εξακολουθούν να
διατηρούν την παράδοση των «σούπρα», παραδοσιακών γλεντιών στα οποία
πίνουν κρασί (συχνά σε «ποτήρια» από κέρατα ζώων) ακολουθώντας μια σειρά από
τελετουργικές προπόσεις.

Η γεωργιανή κουζίνα έχει υιοθετήσει ορισμένα από τα γαστρονομικά
χαρακτηριστικά της Ρωσίας όπως τους πολλούς υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά
και το κόκκινο κρέας, αλλά τα θρησκευτικά έθιμα που απαιτούν φαγητό χωρίς
κρέας σε ορισμένες περιόδους του χρόνου δίνουν πολλές επιλογές και για τους
χορτοφάγους. Οι γεύσεις έχουν έντονους αρωματικούς συνδυασμούς με πολλά
μπαχαρικά. Από την άλλη, η χρήση του τσίλι (συνήθεια εν μέρει «δανεισμένη» από
τους Πέρσες και τους Τούρκους γείτονές της) και των φρέσκων βοτάνων στην
κατασκευή πολλών τοπικών προϊόντων θα σας κάνει να ξετρελαθείτε.

Η γεωργιανή κουζίνα έχει έντονες γεύσεις οδηγώντας πολλές φορές σε απόλαυση
άνευ ορίων. Οι Γεωργιανοί χρησιμοποιούν ακόμη και μια λέξη γι 'αυτό,
shemomechama (ελεύθερη μετάφραση: «κατά λάθος το έφαγα ολόκληρο»!). Αν και
θα δυσκολευτείτε να δοκιμάσετε κάθε λιχουδιά που έχει να προσφέρει η γεωργιανή
κουζίνα, θα πρέπει τουλάχιστον να σιγουρευτείτε ότι τα ακόλουθα γεωργιανά πιάτα
θα βρεθούν στο πιάτο σας.

Χινκάλι

Χινκάλι (Khinkali)
Χινκάλι (Khinkali)

Το πιο γνωστό ίσως πιάτο της Γεωργίας, το khinkali, είναι κάτι ανάμεσα στα ρωσικά
pelmeni, τα ραβιόλια και τις κινέζικες σούπες. Ουσιαστικά είναι κομμάτια ζύμης με
νερό και αλεύρι με γέμιση κρέας ή πατάτα κ.ά. Τα αγαπημένα μου είναι αυτά με τις
πατάτες και το τυρί ή με το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας. Υπάρχει ειδική τεχνική
όταν τρώτε khinkali: Αρχικά πιάνετε το ζυμαρικό από την άκρη και δημιουργείτε μία
μικρή τρύπα στο πλάι έτσι ώστε να βγουν οι χυμοί. Στη συνέχεια γεμίζετε το πιάτο
με μαύρο πιπέρι.

Συμβουλή για ταξιδιώτες: Το ποιο εστιατόριο κάνει το καλύτερο khinkali στην
Τιφλίδα είναι υπό συζήτηση. Το Zakhar Zakharich είναι ένα από τα αγαπημένα των
ντόπιων – και σύμφωνα με τις φήμες, αποτελεί ένα από τα τελευταία εστιατόρια
όπου τα khinkali είναι χειροποίητα. Όλα τα εστιατόρια απαιτούν ελάχιστη
παραγγελία τουλάχιστον πέντε τεμαχίων οποιασδήποτε γεύσης.

Badrijani nigvzit (Μελιτζάνα με καρύδι)

Μελιτζάνα με καρύδι

Αν υπάρχει ένα γεωργιανό πιάτο που λαχταρώ αρκετά τακτικά ώστε να
προσπαθήσω να το φτιάξω στο σπίτι, αυτό είναι το badrijani nigvzit – το οποίο
αναφέρεται ευρέως με το αγγλικό του όνομα, eggplant with walnut, δηλαδή
μελιτζάνα με καρύδια. Αυτό το εξαιρετικά εθιστικό finger food ψήνεται στη σχάρα
αφού πρώτα αλείψετε λεπτές φέτες μελιτζάνας με πάστα καρυδιού αρωματισμένη
με μπλε τριγωνέλλα, ξύδι εστραγκόν και αποξηραμένο κατιφέ. Άγνωστες γεύσεις για
τους περισσότερους γευστικούς κάλυκες, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα δεν μοιάζει με
οτιδήποτε έχω δοκιμάσει στο παρελθόν.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Το αγαπημένο μου badrijani nigvzit σερβίρεται στο Racha
House, κοντά στο Υπαίθριο Μουσείο Εθνογραφίας της Τιφλίδας. Εκεί, η μελιτζάνα
τυλίγεται σε όμορφες ροζέτες και στολίζεται με ρόδι.

Khachapuri

Ιμερούλι Χατσαπούρι (Khachapuri)

Το ψωμί (πουρί) είναι ιερό πράγμα στον Καύκασο – τόσο πολύ που είναι ταμπού να
πετάς το ψωμί, γι' αυτό θα δεις συχνά πλαστικές σακούλες γεμάτες ψωμί που έχει
μπαγιατέψει, δεμένες στο εξωτερικό των κάδων απορριμμάτων. Το Khachapuri,
είναι κάτι σαν μια ανοιχτή τυρόπιτα και αποτελεί ένα από τα πιο ευφάνταστα πιάτα
της Γεωργίας. Διαφορετικές ποικιλίες αντιστοιχούν σε διαφορετικές περιοχές: Το
παραδοσιακό khachapuri με αλμυρό τυρί sulguni είναι δημοφιλές στην πόλη.
Υπάρχει επίσης lobiani (γεμισμένο με φασόλια), khabizgina (γεμισμένο με πατάτα)
και το αγαπημένο μου, γεμιστό khachapuri αλεσμένο σε βούτυρο και ψητό στη
σούβλα. Απολαυστικό είναι και το Ατζαριανό khachapuri: μια πίτα σε σχήμα βάρκας
που σερβίρεται με έναν ωμό κρόκο αυγού και ένα ραβδί βούτυρο που επιπλέει στην
κορυφή του λιωμένου τυριού.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Ένα καλό μέρος για να δοκιμάσετε το Ατζαριανό
khachapuri είναι το Cafe Restaurant Kala. Ανακατέψτε το βούτυρο και τον κρόκο του
αυγού με το πιρούνι σας πριν κόψετε τα κομμάτια. Είναι τόσο χορταστικό που δεν
θα χρειαστεί να φάτε ξανά για τουλάχιστον 24 ώρες!

Kharcho

Kharcho
Χάρτσο (Kharcho)

Θα βρείτε συχνά το kharcho που αναφέρεται στα μενού των εστιατορίων στην
ενότητα της σούπας. Γευστικά, οι γεύσεις είναι ανακατεμένες με κάρυ και θυμίζουν
στιφάδο. Το Kharcho παρασκευάζεται συνήθως με βοδινό κρέας, πουρέ
δαμάσκηνου και αλεσμένα καρύδια, γεγονός που δίνει στη σάλτσα μια πολύπλοκη
γλυκόξινη γεύση και μια όμορφη υφή ξηρών καρπών.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Το καλύτερο μέρος για να φάτε kharcho είναι σε ένα
παραδοσιακό μεγκρελιανό εστιατόριο, όπως το αγαπημένο τοπικό Mapshalia.
Θυμηθείτε να παραγγείλετε επιπλέον ελάρτζι (τηγανητές μπάλες πολέντα) για να
μην αφήσετε ίχνος σάλτσας.

Pkhali

Πχάλι (Pkhali)
Πχάλι (Pkhali)

Το pkhali, ένα vegan πιάτο που παρασκευάζεται από ψιλοκομμένο παντζάρι,
τσουκνίδες, λάχανο, σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι αναζωογονητικό για
τον ουρανίσκο. Σε συνδυασμό με θρυμματισμένα καρύδια, σκόρδο και φρέσκα
μυρωδικά για γεύση, το pkhali είναι κάτι μεταξύ κρύας σαλάτας και ντιπ.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Συνδυασμέννο με κράκερ και τυρί στο πλάι, το pkhali στο
Shavi Lomi (Μαύρο Λιοντάρι) αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο για τη μέση.

Chikhirtma

Chikhirtma
Τσιχίρτμα (Chikhirtma)

Το chikhirtma είναι μία ελαφριά σούπα, με μεταξένια υφή. Περιέχει κοτόπουλο και
ασπράδια αυγών ενώ έχει μία ελαφριά επίστρωση εσπεριδοειδών. Ως πιάτο είναι
λίγο βαρύ κυρίως λόγω πολλών κρεμμυδιών και σκόρδου και γι’ αυτό σερβίρεται με
ένα μεγάλο κομμάτι μαλακό κρέας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μπολ. Το να
προσπαθείς να φας κοτόπουλο με το κόκκαλο με ένα κουτάλι σούπας παρουσιάζει
δυσκολίες, αλλά αξίζει τον κόπο.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Λόγω των υποτιθέμενων αναπλαστικών ιδιοτήτων του, το
chikhirtma στο Culinarium Khasheria αναφέρεται ως «σούπα hangover». Ακριβώς
ό,τι χρειάζεστε μετά από μια νύχτα στο chacha (γεωργιανό homebrew).

Lobio

Φασόλια (Lobio)
Φασόλια (Lobio)

Τα βρασμένα φασόλια συνήθως δεν θεωρούνται έδεσμα αλλά η γεωργιανή κουζίνα
μεταφέρει τα πιο ταπεινά πιάτα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο γεύσης. Μαγειρεμένο
με κρεμμύδι και μπαχαρικά, σερβίρεται σε ένα παραδοσιακό πήλινο σκεύος, ένα
καλό lobio (στιφάδο από φασόλια) συνοδεύεται από τουρσί, φρέσκο ​​κρεμμυδάκι
και ψωμί από καλαμπόκι mchadi. Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε το lobio Racha,
μια παραλλαγή του πιάτου από τη δυτική Γεωργία που έχει και χοιρομέρι.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Το Duquani, μια παραδοσιακή ταβέρνα γεωργιανού στιλ,
σερβίρει εξαιρετικό lobio μαζί με άλλα κλασικά πιάτα.

Γεωργιανή σαλάτα

Γεωργιανή σαλάτα
Γεωργιανή σαλάτα

Στη Γεωργία καλλιεργούνται οι πιο γευστικές ντομάτες και γι΄αυτό αξίζει να
δοκιμάσετε την τοπική σαλάτα. Μια παραδοσιακή γεωργιανή σαλάτα αποτελείται
από χοντρές φέτες ντομάτας και αγγουριού ντυμένες με βασιλικό και κόλιανδρο,
καχετιανό ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι και λίγο μαρούλι ρόκα. Αλλά το πραγματικό
μυστικό βρίσκεται στη σάλτσα: κρεμώδες baje (ντέσινγκ γεωργιανής καρυδιάς), που
συνήθως σερβίρεται στο πλάι ως προαιρετικό.
Συμβουλή για ταξιδιώτες: Η γεωργιανή σαλάτα στο πιο κρυμμένο μυστικό καφέ της
Τιφλίδας, το Keto and Kote, σερβίρεται με φρεσκοψημένο ψωμί και μια φέτα
αλμυρό τυρί sulguni.
Θα διαπιστώσατε ότι υπάρχει αρκετή ποικιλία στη γεωργιανή μαγειρική που
δικαιολογεί την κατανάλωση τοπικών φαγητών κάθε μέρα. Υπάρχουν εκατοντάδες
καφέ και εστιατόρια γύρω από την Παλιά Πόλη της Τιφλίδας. Οι Γεωργιανοί
φημίζονται για τη φιλοξενία τους και η σπιτική μαγειρική είναι σε άλλο επίπεδο,
οπότε αν κάποιος σας προσκαλέσει να μοιραστείτε ένα γεύμα στο σπίτι του,
πιστέψτε με, θα πρέπει να αποδεχτείτε!

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τη Γεωργία για τον εαυτό σας; Ετοιμαστείτε για μια
περιπέτεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *