Uncategorized

Επιστροφή με πρόγραμμα στην Γεωργία – ΙΟΜ

Αν είσαι Γεωργιανός μετανάστης και επιθυμείς να επιστρέψεις στην Πατρίδα σου μπορείς να συμμετέχεις στη Δράση Εθελούσιων Επιστροφών του ΔΟΜ (AVRR)

Η δράση εθελούσιων επιστροφών του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης απευθύνεται σε πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η αίτηση ασύλου δεν είναι προαπαιτούμενο για να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

Αν έχετε λάβει ήδη απορριπτική απόφαση ασύλου ή επιθυμείτε να παραιτηθείτε από την αίτηση σας για άσυλο, τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής του ΔΟΜ μπορούν να σας υποστηρίξουν να επιστρέψετε στην πατρίδα σας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.


1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Το πρόγραμμα σας παρέχει εκτός από τα απαιτούμενα αεροπορικά  εισιτήρια επιστροφής, επιπλέον και οικονομική βοήθεια που συνίσταται σε 1000 Ευρώ για όσους διαμένουν στην ενδοχώρα και 500 Ευρώ για όσους διαμένουν στα νησιά.


2.ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ

Εκτός από οικονομικό βοήθημα, τα οφέλη του προγράμματος δεν σταματούν, καθώς το πρόγραμμα προσφέρει και σημαντική υποστήριξη για την επανένταξη στη χώρα σας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα μπορεί να σας στηρίξει οικονομικά  στην επιστροφή και επανένταξη σας στη χώρα σας με τους ακόλουθους τρόπους:

1 ) Σας δίνει οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των πρώτων εξόδων αφότου φτάσετε στη χώρα καταγωγής σας

2 ) Καλύπτει οικονομικά τυχόν ανάγκη σας για προσωρινής στέγασης σε  ξενώνα ή ξενοδοχείο ακόμη καλύπτει τα έξοδα για ενοικίαση κατοικίας

3 ) Σας παρέχει οικονομική βοήθεια για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα,  επαγγελματικής κατάρτισης, ή  απόκτησης και ενίσχυσης δεξιοτήτων, κ.α.

4 ) Σας βοηθάει να βρείτε εργασία στη Χώρα σας και σας τοποθετεί  σε θέση εργασίας

5 ) Σας παρέχει οικονομική βοήθεια για να ξεκινήσετε μια  ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, εννοώντας την έναρξη ή/ και λειτουργία μικρής επιχείρησης κ.α.

6 ) Σας παρέχει οικονομική διευκόλυνση για την ομαλή επανεγκατάσταση σας στην πατρίδα σας  συμπεριλαμβανομένου της κάλυψης εξόδων για αγορά, επισκευή ή μεταφορά οικοσκευών ή/ και επίπλων από την Ελλάδα, στην κάλυψη δαπανών επισκευής της κατοικίας διαβίωσης, σας παρέχει επίσης οικονομική βοήθεια για αγορά αγαθών και στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης σας.

7 ) Σας παρέχει οικονομική βοήθεια σε εξατομικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και στήριξης (π.χ. νομική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.α.)

8 ) Βοηθά οικονομικά  για την κάλυψη “ιδιαίτερων αναγκών” σε εκείνους που ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα.

9 ) Τέλος, σας παρέχει οικονομική βοήθεια για να αναπτύξετε τη δική σας τοπική   δραστηριότητα που θα ομαλοποιήσει την επανένταξή σας.


         3.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η δράση εθελούσιων επιστροφών του ΔΟΜ χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration and Integration Fund – AMIFκαι κατά 25% από Εθνικούς πόρους.


4.ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ (AVRR)

Συμβουλευτική συνεδρία και διαδικασία εγγραφής

Φιλοξενία και Διαμονή στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Εθελούσιας Επιστροφής σε όσους υπηκόους δε διαθέτουν χώρο διαμονής μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιστροφής τους και την αναχώρησή τους από την Ελλάδα.

Συνάντηση προ της αναχώρησης και αναχώρηση από την Ελλάδα

Βοήθεια την Ημέρα της Αναχώρησης: Την ημέρα της αναχώρησης, το προσωπικό του ΔΟΜ  θα σας παρέχει βοήθεια  στο αεροδρόμιο (π.χ. έλεγχος αποσκευών, έλεγχος διαβατηρίων, κλπ.). Επιπλέον,το προσωπικό του ΔΟΜ θα σας παραδώσει  το οικονομικό βοήθημα όπως αυτό προβλέπεται

Οι εγγεγραμμένοι που γράφτηκαν στο πρόγραμμα στην ενδοχώρα θα λάβουν οικονομικό βοήθημα ίσο με 1.000 ευρώ.

Οι εγγεγραμμένοι που γράφτηκαν στο πρόγραμμα σε κάποιο νησί θα λάβουν οικονομικό βοήθημα ίσο με 500 ευρώ.

Αφότου φτάσετε στη Χώρα σας τα οφέλη δεν σταματούν καθώς όπως προαναφέρθηκε παραπάνω στην παράγραφο (2) το πρόγραμμα συνεχίζει να σας στηρίζει οικονομικά για να ανοίξετε την δική σας επιχείρηση ή για να νοικιάσετε σπίτι ή για να αγοράσετε έπιπλα ενώ σας παρέχει επίσης  οικονομική βοήθεια για αγορά αγαθών και στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης σας.


5. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μπορείτε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα με χρήση VIBER  ή WHATS΄UP καλώντας το ειδικό νούμερο για τους Γεωργιανούς πολίτες, στο οποίο θα εξυπηρετηθείτε στη γεωργιανή γλώσσα, το οποίο είναι: +30 695 6292 697

Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε  στο πρόγραμμα, καλώντας τα αντίστοιχα τηλέφωνα που παρατίθενται παρακάτω, είτε αποστέλλοντας E-mail.

Αθήνα: Δωδεκανήσου 6, Άλιμος 174 56, Αθήνα Τηλ: +30 2109919040 Fax: +30 2109944074 Email: iomathens@iom.int

Θεσσαλονίκη: Νικηφόρου Ουρανού 15, 54627, Porto Center, (AVRR) IOM sub office: Μοναστηρίου 93Β,  Τηλ: +30 2310523851, 2310553967, 6949662666, 6955490510 Fax: +30 2310545263 Email: iomthessaloniki@iom.int, iomathens@iom.int

Πάτρα:Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου 17A, 26221, Πάτρα Τηλ: +30 6985111206 Email: zsakkouli@iom.int (AVRR) , iomathens@iom.int
Ιωάννινα: Αβέρωφ 6, 1ος Όροφος, 45221, Ιωάννινα Τηλ: +30 2651001025, +30 6986547044 Email: phatzipavli@iom.int (AVRR), iomathens@iom.int
Ηράκλειο, Κρήτης: Ελευθέρνης 2 & Ηφαίστου, 71303, Ηράκλειο, Κρήτη, Πρώτος όροφος Τηλ: +30 6985111205 Email: marpapadaki@iom.int (AVRR), ilimnios@iom.int , iomathens@iom.int