Γεωργία στην Ελλάδα

Επένδυσε στη Γεωργία

Σύμφωνα με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γεωργία κατατάσσεται ως η 3η χώρα με λιγότερους φόρους στον κόσμο, με συνολικό φορολογικό συντελεστή 9,9% αποτελώντας έναν φορολογικό παράδεισο ιδανικό για επενδύσεις.

Ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα στη χώρα:
Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες
Επί του παρόντος, τέσσερις Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες (FIZ) λειτουργούν στη Γεωργία στις ακόλουθες πόλεις: Πότι (θαλάσσιο λιμάνι), Κουτάισι (τρίτη μεγαλύτερη πόλη) και Τιφλίδα (πρωτεύουσα). Οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες επωφελούνται από ορισμένες φορολογικές απαλλαγές οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Εάν μια εταιρεία παράγει αγαθά για εξαγωγή στην FIZ, απαλλάσσεται από όλους τους φόρους εκτός από τον Φόρο Εισοδήματος Προσωπικού Χαρακτήρα (20%), ο οποίος καταβάλλεται από τους μισθούς των εργαζομένων.

Εάν μια εταιρεία εισάγει προϊόντα από την FIZ σε άλλη επικράτεια της Γεωργίας, εκτός από τον Προσωπικό Φόρο Εισοδήματος, πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ και 4% των εσόδων από εθνικές πωλήσεις.

Όλες οι Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες εποπτεύονται από ιδιωτικές εταιρείες και ο επενδυτής θα πρέπει να νοικιάσει χώρο από τον φορέα εκμετάλλευσης τους.

Τελωνειακό καθεστώς εσωτερικής επεξεργασίας
Σύμφωνα με τον Φορολογικό Κώδικα της Γεωργίας, εάν μια εταιρεία παράγει αγαθά που προορίζονται για εξαγωγική αγορά, μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια σχετικά με το «Καθεστώς Εσωτερικής Επεξεργασίας» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η άδεια θα παρέχει στην εταιρεία το δικαίωμα να εισάγει πρώτες ύλες, χωρίς όμως να υποχρεώσει να πληρώσει φόρο εισαγωγής/τελωνείου και ΦΠΑ για αυτά τα υλικά. Η Εταιρεία πρέπει να διαθέτει τραπεζικά εχέγγυα τα οποία αποδεσμεύονται σε περίπτωση εξαγωγής του τελικού προϊόντος. Εάν ορισμένα από τα τελικά προϊόντα πωληθούν στην επικράτεια της Γεωργίας, η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει την εισαγωγή και τον ΦΠΑ των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των προϊόντων.
Οι φορολογούμενοι στη Γεωργία υπόκεινται στους ακόλουθους ενιαίους φορολογικούς συντελεστές:

  • 0% ή 15%- Φόρος κερδών επιχειρήσεων
  • 20%- Προσωπικός φόρος εισοδήματος
  • 18%- Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
  • 0%, 5% ή 12%- Φόρος εισαγωγής
  • σε επιλεγμένα προϊόντα
  • Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έως 1%
  • Φόρος ακίνητης περιουσίας- 1% και άνω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *